Pages

Sunday 12 June 2011

လူသားႏွင့္ လက္ဖက္ရည္

လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၄ေထာင္ ေက်ာ္ တိတိ က်က် ေျပာရရင္ ခရစ္ေတာ္ မေပၚမီ ၂၇၃၇ ဘီစီမွာ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံရဲ႕ အင္ပိုင္ယာ ဘုရင္ႀကီး ရွန္ႏြန္း Shen Nung ဆိုသူဟာ ေရကိုဆူပြက္ ေအာင္ ႀကိဳၿပီးမွ ေသာက္ေလ့ ရွိသတဲ့။ တစ္ေန႔ေတာ့ ေနာက္လိုက္ ေျခြရံေတာ္ ေတြနဲ႔ အတူ ေတာလည္ သြားရင္း ေတာတြင္း တစ္ေနရာမွာ စခန္းခ် အနားယူ သတဲ့။ ထံုးစံ အတိုင္း အင္ပိုင္ယာ ရွင္ဘုရင္ႀကီး အတြက္ ေရပူပူ ေႏြးေႏြး ေသာက္ဖို႔ ေနာက္လိုက္ တစ္ဦးက ေရေႏြး က်ိဳေနတုန္း အနီးအနား ပတ္ ဝန္းက်င္က ေလထဲမွာ လြင့္ပါလာတဲ့ သစ္ရြက္ ေျခာက္ေလး တစ္ရြက္က ပြက္ပြက္ ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးခြက္ထဲ မေတာ္ တဆ က်ေရာက္ သြားပါ ေရာ တဲ့။
အဲဒီအခါ ေရေႏြးခြက္က ထြက္ လာတဲ့ ရနံ႔ဟာ အလြန္သင္းပ်ံ႕ ေမႊးျမလွၿပီး စိတ္ကို ၾကည္လင္ သြား ေစသတဲ့။ အဲဒီအရြက္ က်သြားလို႔ အညိဳေရာင္ သမ္းသြားတဲ့ စိမ္းဖန္႔ဖန္႔ ေရေႏြးပူပူကို
ေသာက္ၾကည့္ လိုက္တဲ့ အခါမွာ လည္း အင္ပိုင္ယာ သခင္ႀကီး ဟာ လန္းဆန္း လတ္ဆတ္သြားၿပီး ခြန္ အားသစ္ေတြ ရရွိလာ သလို ခံစားလိုက္ ရသတဲ့။ အဲဒီအရြက္ေလးက ယခု ေခတ္ လူေတြ သိေနၾကတဲ့ လက္ဖက္ ရြက္ပါပဲ။ အဲဒီျဖစ္ရပ္သည္ပင္လွ်င္ လူသားေတြ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ သံုးၾကျခင္းရဲ႕ သမိုင္းအစပါပဲ။ လက္ဖက္ေျခာက္ အဂၤလိပ္ဘာ သာျဖင့္ tea ဆိုတဲ့ စကားလံုးရဲ႕ ရင္း ျမစ္အစက တ႐ုတ္လို Tchai (တိခ်ိဳင္) ကေန ဆင္းသက္ လာတာျဖစ္တယ္။ လက္ဖက္မ်ိဳးရင္းပင္ စတင္ေပါက္ ေရာက္ရာ ေဒသဟာ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံလို႔ပဲ မွတ္ယူထား ၾကပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ ကမၻာေပၚမွာ လက္ ဖက္ရည္ေသာက္သံုးမႈအစတ႐ုတ္ႏိုင္ငံ ကလို႔ ေျပာရင္ ရပါတယ္။ တ႐ုတ္ အင္ပိုင္ယာဘုရင္ႀကီး ရွန္ႏြန္းက လက္ ဖက္ေျခာက္ရြက္က်သြားတဲ့ ေရေႏြး ခြက္ကို ေသာက္ၿပီးေတာ့ သူ႔ရဲ႕ ေနာက္ပါေတြကို လက္ဖက္ေျခာက္ အရည္ရဲ႕ အနံ႔အရသာ ေကာင္းမြန္ပံု အေၾကာင္း ေၾကညာၿပီးလိုက္တဲ့ ေနာက္ပိုင္းမွာ တစ္ဆင့္စကား တစ္ ဆင့္နားဆိုသလို လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ၾကတဲ့ ဓေလ့ဟာ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံလံုး ပ်ံ႕ႏွံ႔႐ံုသာမက အိမ္နီး နားခ်င္း ဆက္စပ္ေနတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာ လူမ်ိဳးေတြ ႏိုင္ငံတြင္းမွာ ေရာက္ရွိ လာတဲ့ ခရီးသည္ေတြမွတစ္ဆင့္ အျခားေသာ ကမၻာႏိုင္ငံ အသီးသီးက လူမ်ိဳးေတြဆီ အသီးသီး ေရာက္ရွိသြား ပါတယ္။ လက္ဖက္ စိုက္ပ်ိဳးမႈ နည္း ပညာလည္း သိရွိပ်ံ႕ႏွံ႔သြားၿပီး လက္ ဖက္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ရာသီဥတုနဲ႔ ကိုက္ညီတဲ့ ေဒသေတြ ႏိုင္ငံေတြဟာ လက္ဖက္စိုက္ခင္းေတြ ေပၚေပါက္လာ ပါတယ္။ ယေန႔မွာဆိုရင္ ကမၻာေပၚရွိ ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၅ ႏိုင္ငံေလာက္မွာ လက္ ဖက္ပင္ကို စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးကာ လက္ဖက္ေျခာက္ထုတ္ကုန္ကို အႀကီး အက်ယ္ေရာင္းဝယ္ေဖာက္ကားလ်က္ ရွိၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံတို႔ လက္ဖက္ကို အမ်ားဆံုး စိုက္ ပ်ိဳးၾကၿပီး တ႐ုတ္ႏိုင္ငံကေတာ့ ကမၻာ့ နံပါတ္ (၁) လက္ဖက္ေျခာက္ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သည့္ ႏိုင္ငံ ျဖစ္ပါတယ္။
“လက္ဖက္ရည္ အဖန္ေသာက္ လွ်င္ျဖင့္ က်က္သေရအမွန္ေရာက္ ေပလိမ့္” ၊ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရမွ ေနာက္သမွ်ေအးမယ္”၊ လက္ဖက္ ေကာင္းစားခ်င္ရင္ ပေလာင္ေတာင္ တက္ေႏွး ရမယ္” ေရွးျမန္မာ စာေပထဲ မွာ ေရးသားဖြဲ႕ဆိုခဲ့ၾကတဲ့ ကဗ်ာအပိုင္း အစေတြ စကားပံုေတြ ဆို႐ိုးေတြကို ဖတ္႐ႈရျခင္းအားျဖင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳး ေတြမွာလည္း ေရွးအစဥ္အဆက္ ကတည္း က လက္ဖက္ရည္ကို ႐ိုးရာ ဓေလ့အျဖစ္ ေသာက္သံုးခဲ့ၾကတာ ဆိုတာ သိရွိမွတ္သားႏိုင္ပါတယ္။ ကုန္းေဘာင္ေခတ္ ဆ႒မေျမာက္ ဘုရင္ျဖစ္တဲ့ ဗဒံုမင္း(ဘိုးေတာ္ဘုရား) က အမရပူရ ေရႊၿမိဳ႕ေတာ္ႀကီးကို ပထမဦးဆံုး တည္ေထာင္ခဲ့ၿပီး နန္း တြင္းရာထူးမ်ား အသစ္တီထြင္ခန္႔ ထားခဲ့ရာမွာ ဘုရင္ကို လက္ဖက္ရည္ ဆက္သရန္အတြက္ လက္ဖက္ရည္ ေတာ္ဆိုတဲ့ ရာထူးေတာင္ ပါဝင္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ကို ဘယ္ ေလာက္ျမတ္ႏိုး တန္ဖိုးထားခဲ့တယ္ဆို တာ သိႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာ့႐ိုးရာယဥ္ေက်းမႈဓေလ့ ထံုးစံမွာ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္းဝိုင္းနဲ႔ ဧည့္ခံျခင္းဟာ မရွိမျဖစ္ မပါမျဖစ္တဲ့ အေလ့အထပါပဲ။ လက္ဖက္ရည္ကို ႏို႔၊ သၾကား တို႔နဲ႔ ေရာစပ္ေဖ်ာ္ေသာက္တဲ့ အေလ့ အထက အေနာက္ႏိုင္ငံေတြကို ေရာက္ ေနတာ ၾကာၿပီျဖစ္ေသာ္လည္း လက္ ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္တဲ့ အေလ့အထ ကို က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္မွ လက္ခံ ၿပီး ေသာက္သံုးလာၾကတာကိုလည္း ယခုအခါ ေတြ႕ျမင္ေနရပါၿပီ။
ေလ ေၾကာင္းလိုင္းခရီးစဥ္ေတြမွာလည္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ခ်င္ရင္ green tea ေပးပါလို႔ ေျပာလိုက္႐ံုနဲ႔ ရႏိုင္တဲ့ အေလ့အထေတြလည္း ရွိေနပါၿပီ။ လူသားေတြ ေနထိုင္တဲ့ ကမၻာႀကီးဟာ လက္ဖက္ရည္ကမၻာႀကီး လို႔ေတာင္ တင္စား ေျပာဆိုလို႔ ရေနပါၿပီ။ ဒါဆိုရင္ လူေတြ ဘာေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ၾကတာလဲ။ လက္ဖက္ရည္ထဲမွာပါတဲ့ ကဖင္း caffeine ဓာတ္က လူရဲ႕ ဗဟိုအာ႐ံု ေၾကာစနစ္ကို ႏိုးဆြေပးတာမို႔ လူကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစတယ္။ ခံစားမႈ ေကာင္းေစတယ္၊ အားအင္သစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚလာေစၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္မႈ ကိုလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ antioxidants လို႔ေခၚ တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ ပါတယ္။ ဒီပစၥည္းေတြဟာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ တားဆီး ကာကြယ္ ေပးတယ္။ ေလ့လာမႈေတြ အရ လက္ဖက္ရည္ေသာက္တဲ့ အက်င့္ရွိတဲ့ လူမ်ိဳးေတြမွာ အစာေရမ်ိဳ၊ အူမႀကီး၊ အစာအိမ္နဲ႔ အျခားေသာ အဂၤါပစၥည္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့ နည္းတာ ကို ေတြ႕ထားရပါတယ္။ ရင္ သားကင္ဆာနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ ပြားမႈကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း အေထာက္အထားေတြ ေတြ႕ေနရၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ဓာတ္တိုးမႈကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အတြက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ မ်ား မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆမ်ားလာေစတဲ့အတြက္ အ႐ိုးပါး ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ တယ္။ Cognitive functian လို႔ ေခၚတဲ့ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ထိုးထြင္း သိျမင္ႏိုင္မႈ ဥာဏ္စြမ္းအားကိုလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။ ေမ့ထားလို႔မရတဲ့ အက်ိဳး ေက်းဇူးေတြ ကေတာ့သြားပိုးစား ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ျခင္းနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းေပး ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းေတြပါပဲ။ လက္ဖက္ ေျခာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သုေတသန ေတြ ႏိုင္ငံတကာက သိပၸံပညာရွင္ ေတြ ပါဝင္တဲ့ ေဆြးေႏြးစည္းေဝးပြဲ ႏွီးေႏွာဖလွယ္ပြဲေတြကို ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္သည္က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေသာ အစားအစာ တစ္ခု အျဖစ္ က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ားက လက္ခံ ထားၾကၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္ပင္အေနနဲ႔ အမ်ိဳးအစား ေပါင္း ၁၅၀ဝ ေလာက္ ရွိေပမယ့္ လက္ဖက္ေျခာက္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္တဲ့ အခါ ထုတ္လုပ္ ပံုနည္းစနစ္အရ အမ်ိဳး အစား (၃) မ်ိဳးပဲ ရွိပါတယ္။
Black tea လို႔ေခၚတဲ့ အမ်ိဳး အစားကေတာ့ လက္ဖက္ရြက္အစိုကို ခူးဆြတ္ၿပီး နည္းနည္းထုဖိလိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ့ အလိပ္ကေလးေတြ လုပ္ၿပီး နာရီေပါင္းမ်ားစြာ ပစ္ထားလိုက္တယ္။ oxidized ဓာတ္တိုးသြားေစတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ေျပာရရင္ ferment အခ်ဥ္ေဖာက္လိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ အေျခာက္လွမ္းကာ လက္ ဖက္ေျခာက္ ျဖစ္လာျခင္းျဖစ္တယ္။ ဒုတိယ အမ်ိဳးအစားကေတာ့ တစ္ဝက္တစ္ပ်က္ oxidized ဓာတ္ တိုးေစျခင္းျဖစ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ အေျခာက္လွမ္းတယ္။ ဒီအမ်ိဳးအစား ကို Oo Long Tea လို႔ေခၚလိုက္တယ္။ တတိယ အမ်ိဳးအစား ကေတာ့ လူ သိမ်ားတဲ့ Green tea ပါပဲ။ ဒီလက္ ဖက္ေျခာက္ရဖို႔အတြက္ လက္ဖက္ ၫြန္႔ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကေလး ေတြကို လက္ဖက္ပင္ၿခံဳေတြၾကားမွာ တိုးေဝွ႕ ရွာေဖြခူးဆြတ္ ယူရတယ္။ ခူးၿပီး တာနဲ႔ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ခ်က္ခ်င္းလို လို ေရေႏြးနဲ႔ ေပါင္းလိုက္တယ္။
ၿပီး ေတာ့ အပူဓာတ္နဲ႔ အေျခာက္ခံၿပီးရင္ ထုပ္ပိုး packing လုပ္ရတာပဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ green tea လက္ ဖက္ေျခာက္ဟာလတ္ဆတ္တဲ့အတြက္ antioxidants ဆိုတဲ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ပစၥည္း ေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ တယ္။ စားေသာက္ကုန္ဆိုင္ရာနည္းပညာ ေခတ္မီဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ေျပာင္းလဲလာ သည္ႏွင့္အမွ် လက္ဖက္ေျခာက္ကို ထုတ္လုပ္ရာမွာလည္း ပိုၿပီး ေကာင္း မြန္ေအာင္ အာနိသင္အသစ္ေတြပါ ရရွိလာေအာင္ စီမံေဆာင္ရြက္လာခဲ့ ၾကပါတယ္။ အဲဒီလို အသစ္တီထြင္ဖန္တီး ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၾကတဲ့ အထဲမွာ လက္ဖက္အျဖစ္ သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္ (Herb)အပင္မွ ရရွိေသာ အႏွစ္ extracts မ်ားကိုပါ ေပါင္းစပ္ထည့္ သြင္းထုတ္လုပ္လိုက္တဲ့အခါမွာ က်န္း မာေရးဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူးအသစ္ ေတြကိုပါ ထပ္မံရ ရွိလာ ေစျပန္ပါ တယ္။ နမူနာအားျဖင့္ ေျပာရရင္ Gymnema လို႔ေခၚတဲ့ သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္က အႏွစ္ကို ထုတ္ယူၿပီး green tea နဲ႔ ေပါင္း စပ္ကာ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ သဘာဝ ေဆး လက္ဖက္ ေျခာက္ထုပ္ဆိုရင္ လက္ဖက္ရည္ရဲ႕ အက်ိဳး အာနိသင္ မ်ားအျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ထိန္းညႇိေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္း လည္းရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
အဲဒီ သဘာဝေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းက သၾကား (ဂလူးကို႔စ္) ေမာ္လီက်ဴးမ်ား ႏွင့္ ဆင္တူတဲ့အတြက္ သၾကားစုပ္ယူမႈ ျပဳတဲ့ေနရာမွာ သြားေရာက္အစားထိုး ဝင္ေရာက္က ပိတ္ဆို႔ ေပးလိုက္ျခင္း အားျဖင့္ သၾကားမ်ား ေသြးအတြင္း လြယ္လြယ္နဲ႔ မေရာက္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအာနိသင္ကေတာ့ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါရွိသူမ်ား အတြက္ေကာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား အတြက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးရရွိႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ျခင္းဟာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ စိတ္ ေရာကိုယ္ပါ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ ေစတယ္။ ဒီထက္ပိုၿပီး သဘာဝေဆး လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ျခင္းကေတာ့ ပိုမိုၿပီး ထူးျခားတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳး ေက်းဇူးေတြ ေပးႏိုင္မယ္ဆိုတာ တင္ ျပရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ လိုက္ရပါ တယ္။

1 comment:

ေမသိမ့္သိမ့္ေက်ာ္ said...

ွဗဟုသုတေတြအမ်ားၾကီးရခဲ့ပါတယ္ရွင္။ လက္ဖက္ကိုေတာ့ ငယ္ငယ္တည္းက အသည္းစြဲၾကိဳက္ခဲ့တာပါ။ ေရေႏြးၾကမ္းကလည္းအျမဲတည္ခင္းေနက်ဆိုေတာ့ အခုဆို အမ်ားၾကီး သိသြားလို႔ ပိုလို႔ေတာင္ တန္ဖိုးထားသြားမိတယ္။

ခင္မင္ေလးစားလ်က္